Til toppen

COPY - Inspirasjon: Slik belyser du stuen


Å lage en god belysningsplan for stuen kan virke overveldende for mange. Vi kan hjelpe deg med tips og råd for å skape en bedre atmosfære i stuen, samtidig som belysningen harmonerer med interiøret.

Det er viktig å fokusere på flere typer lys, som generell belysning, arbeidslys, leselys, stemningsbelysning, indirekte lys, og belysning som fremhever arkitektoniske detaljer, for å oppnå et velbalansert og funksjonelt lysmiljø i stuen.

 


1 - Kombinasjoner

Ulike kombinasjoner av lyskilder skaper en helhetlig belysningsplan. Velg gjerne en kombinasjon av downlights, pendler, LED-striper, gulvlamper og leselamper. Dette gjør det litt mer spennende og belysningsplanen oppleves gjennomtenkt og komplett. I oppholdsrom er det fint med en variert belysning som er med å fremheve rommet. Dette rommet bruker vi veldig forskjellig og det er nødvendig å kartlegge boligeiers behov for belysning.

Er det ønskelig med leselys?

Er det vegger med bilder som trenger belysning?

Indirekte belysning kan gjøre rommet behagelig å oppholde seg i. Indirekte belysning er en god idé når man vil roe seg ned og hente seg inn etter en hektisk dag på jobben.


2 - Fremhev 

Lys opp bildevegger, spisestuebord, lesekroken, i stedet for hele stuen. Ikke vær redd for å la en krok i stuen være mørk. Fremhev det du vil/trenger å belyse og la resten av rommet være mørkere. Dette gjør at bildeveggen i stuen kommer mye bedre frem. Om du belyser hele stuen med 20 spotter i taket er det ingenting som vil fremheves og stuen vil fremstå litt kjedelig og kald. Om du setter lys på enkelte elementer vil fokuset rettes mot disse og skape god stemning i stuen. Da skaper du kontraster med lys og skygge og det er dette som gir den gode stemningen! 

En annen fordel med å vende downlightene mot veggene er at man unngår blending. Hvis lyset er blendene får det motsatt effekt; det er ubehagelig, man myser og ser mindre. 

Foto: Espen A. Istad // STUDIO ISTAD

Produkter på bildene:  

Cup-designdownlight  -  Owi 



3 - Effektbelysning i stue 

Tilfør gjerne effektbelysning med små mini-downlights. Disse plasserer du 5-10cm inntil veggen for å skape effekt på en ellers grå flate. Sett gjerne en avstand mellom de på 60-100cm.  

Disse kan dimmes ned og med det vil du skape en god og stemningsfull atmosfære i rommet.  

Produkter på bildet: 

MiniOne 


4 - Soneinndeling 

Tenk soner! 

På denne måten ser du enklere hvor du trenger lys og kan planlegge etter soneinndeling av stuen. Slik ser du også hvor du ikke nødvendigvis trenger lys. 

Eksempel på soneinndeling av stue/kjøkken: 

 




Lykke til med ditt neste stueprosjekt!

Kontakt oss gjerne for mer veiledning.

salg@lyskomponenter.no
Telefon: 38 00 36 36

Artikkel skrevet av:

 

CATHRINE TUFTELAND
CATHRINE TUFTELAND
Lysplanlegger / prosjektleder