Til toppen

Plassering av nedfelt lys utendørs


Fremhev detaljer

Målet med å belyse hagen eller oppkjørselen er ikke å lyssette hele området, men å fremheve detaljer. Velg ut det du ønsker å vise frem.

Nedenfra og opp

Når du har bestemt deg for hvilke områder du skal belyse må du finne ut hvordan. En fin metode er å lyse nedenfra og opp. Da unngår du blending.

Treff en gjenstand

For å få utbytte av lyset la det treffe f.eks. en busk eller en mur. Tenk deg at du står med en lommelykt i mørket; for å få en effekt av lysstrålen må den treffe noe. Hvis man skal lyse opp et tre kan det være mer smakfullt med flere små lyskilder i stedet for kraftig flombelysning mot treet. Plassér lyskilden nærme det du skal lyse opp slik at du får mest mulig utbytte av lysstrålen.

Lys opp gangpartiene

Et opplyst gangparti er trygt å ferdes i. For eksempel en sti, vei til postkasse og søppeldunk, samt oppkjørselen.


Bruk riktig IP-klassifisering

En IP-klassifisering beskriver hvilken beskyttelsesgrad lysarmaturen har. Altså hvor mye vann og støv som kan trenge inn. En IP-klassifisering består av to tall. Det første tallet beskriver beskyttelse i forhold til inntrengning av objekter som f.eks. støv. Det andre tallet beskriver beskyttelse i forhold til vann. Utendørs er det mye fuktighet, jo høyere IP-klassifisering dess sikrere. Hvilken IP-klassifisering man burde velge på de ulike områdene på terrassen er en risikovurdering din elektriker skal ta. Bildet illustrerer en anbefalt minimum IP-klassifisering på armaturer utendørs:

IP23 = Regnsikkert
IP44 = Beskyttet mot vannsprut fra alle retninger
IP65 = Beskyttet mot direkte vannstråler
IP68 = Vanntett
 


Tips til installasjon

Når man installerer armaturer i bakken, er det først og fremst viktig med en høy IP-klassifisering på armaturene. Det er også lurt å la armaturene få god drenering.

Plassér armaturene på det høyeste punktet slik at vannet renner av. Et annet godt tips er å bruke ca. 45 cm pukk under armaturene, ikke sand.


Velg kvalitet

Utendørsbelysning skal tåle mye vær og vind og da er det lurt å investere i kvalitetsprodukter som ikke ruster, flasser eller slutter å virke etter første sesongen. Med armatur som skal felles ned er det spesielt viktig slik at man unngår en situasjon der man må grave opp hele gårdsplassen/hagen på nytt. Lyskomponenter kjenner viktigheten av kvalitet og vi leverer blant annet utebelysning med hele 7 års garanti. Produktene er av syrefast marinestål (316), slik at de ruster ikke og tåler saltvann. Perfekt for harde værforholdene langs kysten med etsende saltvann, vær og vind. 

 

Når man skal planlegge belysningen er det nyttig med kunnskap og erfaring.
Vår salgs- og prosjektavdeling prosjekterer flotte løsninger for våre kunder.

Kontakt oss på telefon 38 00 36 36 eller e-post: salg@lyskomponenter.no