Til toppen

Spiralen - en unik lysopplevelse


Spiralen er en 1650 meter lang spiralformet tunnel i Drammen. I 2016 kåret CNN Spiralen som en av verdens ti mest spektakulære tunneler. Spiralen er kjent langt utenfor landets grenser og brukes av de som bor i og rundt Drammen hver eneste dag.

Det siste året har tunnelen gjennomgått en større rehabilitering, og 12.12 kl. 12 i 2020 åpnet Spiralen igjen for publikum med en spesiell lyssetting til åpningshelgen med konseptet «ALT BLIR BRA».




Dette har vært et spennende prosjekt for oss i Lyskomponenter. Vi er stolte over å ha levert og tilpasset belysning og DMX-styring.


Lysdesign


- Nå kan man oppleve de seks etasjene med ulik lyssetting som endrer seg gjennom døgnet. Konseptet for lysdesignet har vært himmelfargenes variasjoner gjennom døgnet. Farger inspirert av blant annet morgengry, solnedgang, blåtime og nordlys. Man skal oppleve forskjellig lyssetting i tunnelen avhengig av hvilken tid på døgnet man kjører gjennom den.

- I tillegg har en ny trollfamilie flyttet inn og fremheves med lys. Drammen kommune, ved prosjektleder Heidi Strandvik, har sett verdien av effektbelysning og opplevelse i tunnelen.

 

Kathrine Hjelmeset
Senior Lysdesigner i Rambøll







DMX og fargestyring


Det ble tidlig i prosjektet kommunisert at de ønsket alle armaturene styrt av DMX for å oppnå en høyest mulig grad av presisjon og nøyaktighet i styringen.

For å imøtekomme prosjektets krav om anleggets funksjonalitet ved normalt drift, ble det grunnet mye elektromagnetisk støy i tunnelen valgt å kjøre en DMX over fiberløsning. Dette er et system som Lyskomponenter har utviklet sammen med en samarbeidspartner, hvor vi konverterer DMX-signal til lys og deretter tilbake til standard DMX for uttak på hver lokasjon.



Et annet moment ved valg av styring og infrastruktur var også de lange avstandene. Med en avstand på 1,6 km fra første tekniske bygg til siste lysgruppe var også dette en utfordring med tanke på kvaliteten i DMX-signalet, som også var en medvirkende faktor til valg av fiber som infrastruktur.

For å få et best mulig resultat ble det endelige lysdesignet gjort i tunnelen sammen med Rambøll. Lysgruppene ble programmert på hver lokasjon for å gi det mest riktige fargebildet ut fra kvaliteten i betong/fjell på hver lokasjon.

Alle armaturer er individuelt adressert, og kan styres separat fra hverandre. Systemet som ligger på toppen, har muligheter for fjernstyring på flere nivå for integrasjon opp mot eksempelvis VTS for å deaktivere effektbelysningen når det oppstår en nødsituasjon i tunnelen.



I prosjektet har vi også levert spesiallykter som er plassert i trollnisjen, som er en ombygd havarinisje. Disse er designet av Rambøll og produsert for oss på tegning, også disse med RGBW, styrt av DMX.








Produktvalg


Effektbelysning, tak/vegg: Quantum
Effektbelysning, trollnisjer: Lightalk
Belysning av troll: Mic

 

Quantum lyskaster RGBW

Lyskaster med RGBW på justerbar brakett med mange forskjellige strålingsvinkler. DMX-kontroller er tilbehør.

Lightalk lysbar RGBW

Lineær RGBW lysbar for belysning av fasade. Lightalk finnes i to lengder og leveres med flere typer optikk.

Mic-serien

Mic er en stor utendørs armaturserie. Enkelt sagt er Mic en lyskaster som kan monteres på mast, vegg eller på fast flate med justerbar arm. Den finnes i flere størrelser og lysstyrker og har flere spredningsvinkler. RGB-lys er også mulig.
LM1299
Lagerbeholdning:
Leveringstid:

Kunde: Otera Traftec v/Kenneth Berglund
Sluttkunde: Drammen Kommune v/Heidi Strandvik
Konsulent: Rambøll v/Kathrine Hjelmeseth

Prosjektet har vært et samarbeid mellom Drammen kommune, Lyskomponenter, Traftec, Vinn Industrier, BS-graveservice og Rambøll.

Foto: Tomasz Majewski


Ønsker du å vite mer om prosjektet og belysningsløsningene?
Kontakt oss!