Belysning til uteområdet
Bruk riktig IP-klassifisering
En IP-klassifisering beskriver hvilken beskyttelsesgrad lysarmaturet har. Altså hvor mye vann og støv som kan trenge inn. En IP-klassifisering består av to tall. Det første tallet beskriver beskyttelse i forhold til inntrengning av objekter som f.eks. støv. Det andre tallet beskriver beskyttelse i forhold til vann. Utendørs er det mye fuktighet, jo høyere IP-klassifisering dess sikrere. Hvilken IP-klassifisering man burde velge på de ulike områdene på terrassen er en risikovurdering elektrikeren skal ta.
Bildet under illustrerer en anbefalt minimum IP-klassifisering på armaturer utendørs:
IP23 = Regnsikkert
IP44 = Beskyttet mot vannsprut fra alle retninger
IP68 = Vanntett
Innfelt spot i terrasse
Spotter som er innfelt i terrassebordene gir en tøff indirekte belysning. Bruk armaturer som tåler å stå ute i alle værtyper.
LED-striper
Med IP-sikre LED-striper kan man virkelig slippe fantasien løs! LED-striper er fleksible og kan tilpasses den lengden du måtte trenge.
Hva med LED-strips under rekkverket eller langs taket som indirekte belysning?
Opp-/nedlys
En veggmontert lampe som lyser oppover og nedover lyser opp fasade samtidig som du får mer lys på terrassen. Dette er en veldig fin måte å unngå blendende lys.
Lys opp planter og detaljer
Når du skal planlegge belysningen til uteområdet er det lurt å velge ut punkter som man ønsker å fremheve for å skape et flott miljø. Slik som f.eks. blomster, busker og arkitektur. TV2 serien "Tid for Hjem" har i flere tilfeller brukt favoritten UL030 LED spot. Med denne kan man sette fokus på det som skal fremheves, og den tåler det meste.
Trappebelysning
Belysning av trapp sikrer en trygg ferdsel både sommer- og vintertid. Gir et lunt inntrykk og indirekte lys.
Nedfelt belysning
Når man har bestemt seg for hvilke områder som skal belyses, må man finne ut av hvordan. En fin metode er å lyse nedenfra og opp. For å få best mulig utbytte av lyset, la det treffe en gjenstand f.eks. en busk eller en mur. Våre nedfelte spotter er egnet for et norskt klima, med saltvann og hardt vær.
Kvalitet er viktig
Når man skal velge belysning som skal stå utendørs er det viktig å huske på at armaturene skal stå ute året rundt i alle typer værforhold. Det vil lønne seg å investere i produkter som ikke begynner å flasse og ruste.
Så slipper du å bytte ut belysningen etter første sesong. Lyskomponenter leverer utendørs belysning av høy kvalitet, der flere armaturer har hele 7 års garanti.
Dimming og fjernkontroll
Når du får installert belysning utendørs er det lurt å legge opp muligheten til å dimme belysningen og styre den med en fjernkontroll. En mørk og regnfull høstdag krever mer lys enn f.eks. lyse sommerkvelder.