Til toppen

Belysning av fjellhytte


Denne hytta ligger på Hovden i Setesdal. Belysningen er prosjektert av Lyskomponenter og installert av Stokkeland Elektro. Lyskomponenter har levert all belysning med unntak av dekorlampe i stue og diverse bordlamper. På styring og regulering er det smarthub-en Homey i bunn, som er koblet sammen med SmartOne Zigbee minidimmere (piller) for kommunikasjon bak ordinære pushbrytere.

Hytte - Hovden

Belysningsplanleggingen ^

Dette er i utgangspunktet en enkel og rimelig installasjon, men gjort noe annerledes en normalt. Fasadedetaljer, møblement og tekniske installasjoner var allerede på plass og man måtte planlegge ut fra dette. I stedet for å ha downlights spredd systematisk i taket, er det eksempelvis samlet i grupper på to og to downlights i samme kasse.

Hytte - Hovden

Hytte - Hovden

Hytte - Hovden

Kjøkken og spisestue ^

En kjøkkenbenk og bakplate i helsort stjeler mye lys. For å få en diskret installasjon, falt valget på en sort profil med sort deksel. Den sorte avdekningen stjeler mye lys og gir ikke korrekt fargegjengivelse, men dette ble nedprioritert til fordel for design.

Profilen er montert helt inn mot veggen slik at man slipper å bryte den opp ved f.eks. ventilatoren. De 5 meter lange LED-stripene fra Lyskomponenter har 2 meter tilkoblingsledning i begge ender, så her hadde det ikke bydd på noen praktiske utfordringer, men kunden syntes det var penere med ett langt strekk.

Etter at installasjonen ble foretatt, har Lyskomponenter lansert to nye blendingsfrie profiler; PDS ZMG og Micro HG fra Klus. Disse profilene har inntrukket avdekning/lyskilde og yttersiden av profilen helt slett. Disse hadde skapt et enda penere visuelt resultat, samtidig som man hadde fått en lavere UGR (redusert innsikt til lyskilde), spesielt fra spiseplassen og sofaområdet!

Hytte - Hovden

Hytte - Hovden

Hytte - Hovden

Spotter som ikke blender ^

Det er kun 2,25 meter under tak i denne etasjen. Det som da er viktig er å velge en downlight hvor lyskilden er godt inntrukket. Installerer man downlights som kan vippes eller justeres 360 grader, ligger lyskilden lengre fremme i armaturen for å få denne funksjonen og man får dermed økt blending.

Fordelen med One Soft-downlighten, i tillegg til at den har lav blending, er at den kan felles inn i hull fra 68 til 83 mm - noe som er perfekt ved utskifting av eldre downlights. Den kan også monteres direkte i isolasjonen.

Downlightene er montert ca. 40 cm fra vegg og innredninger, og det er avsatt punkt for pendellampe over spisebord og salongbord.


Plassering av driver for LED-striper

Vi får mange spørsmål om plassering av driverne til LED-stripene. Våre LED-striper kan leveres i lengder på 2, 5, 10 og 30 meter hvor alle (med unntak av 2 meters lengdene) kommer med 2 meter tilkoblingsledning i begge ender. Man kan gå 12 meter fra stripen til driveren. På et kjøkken kan over- eller underskap være et egnet sted for driveren, om man ikke har anledning til å samle alle driverne i et felles skap. Det kan leveres drivere tilpasset den lysstyringen kunden ønsker, eller som faseavsnitt med minidimmer/pille bak bryter, som i dette prosjektet.


Produktvalg:

Profil og deksel i sort: M-Line Standard  •  Deksel  •  LED-stripe 9,6W  •  Downlight: OneSoft  •  Strømforsyning med Faseavsnitt 50W  •  SmartOne Zigbee Minidimmer


Hytte - Hovden

Hytte - Hovden

Hytte - Hovden

Hytte - Hovden

Soverom ^

I disse soverommene er lysopplevelsen rolig, selv med takhøyde på 2,20 m. Man kan se direkte opp mot tak uten å bli blendet og man kan ligge i sengen å se på TV uten at lyset er et forstyrrende element. Det er plassert en downlight over hvert nattbord, samt en downlight på hver side av TV-en.

I soverommene uten TV er downlightene samlet i gruppe på to for å lage et litt mer spennende uttrykk. Alternativt kunne det også vært tre stk. i gruppe og de kunne vært tiltbare dersom de hadde vært rettet mot f.eks. et klesskap, bilder eller hyller.

Smart dimming
Downlighene kan dimmes på bryter, samt over app- og stemmestyring; styresystemet Homey er kompatibel med Google Home og det er benyttet SmartOne Zigbee-dimmer.


Produktvalg: Downlight: OneSoft  •  SmartOne Zigbee Minidimmer


Hytte - Hovden

Hytte - Hovden

Belysning i skråtak ^

På loftet er takhøyden ytterligere redusert i tillegg er det skråtak, derfor er det flere forhold å ta hensyn til - blant annet høyde og lysmengde. En og samme downlight vil oppleves annerledes ut fra hvilken høyde den installeres i. Ved så lav takhøyde kan man få punktbelysning i gulv, hvor man ellers ville hatt jevn belysning. Det være en fordel å øke antall punkter for å deretter dimme ned belysningen.

Valget falt på downlighten One 360, som kan tiltes 30° i vris alle retninger (360°). Dette med tilt var viktig i dette prosjektet for å få lyset ut fra skråtakene og mest mulig ned i rommet.

Alternativt kunne man også valgt å legge en LED-stripe i senter av tak, men her ønsket kunden et annet uttrykk enn hva en LED-stripe ville gi.

Produktvalg: Downlight: One 360


Hytte - Hovden

Hytte - Hovden

Hytte - Hovden

Hytte - Hovden

Garasje og sportsbod ^

Innsiden av garasjen har lik bekledning som fritidsboligen for øvrig, og LED-striper er valgt for å skape et friskt design. For å holde fargepalletten i de mørke fargene er det benyttet en sort profil med og sorte deksler.

Tips! Sorte deksler reduserer lysmengden med ca. 50%.
Bruk opalt eller klart deksel for å få mer lys ut av LED-stripene.

Produktvalg: 
2x4 meter LED-stripe på midten samt 5 meter LED-stripe på hver side av garasjen.
M-Line Standard sort  •  Deksel sort  •  LED-stripe 9,6W 


Hytte - Hovden

Hytte - Hovden

Hytte - Hovden

Hytte - Hovden

Hytte - Hovden

Fasade ^

Arca vegglampe kommer med kun nedlys eller opp- og nedlys og kan med fordel kombineres. Lyskjeglen skrår markant utover fra armaturen og danner en kubisk lyskjegle på bakkenivå. Dette gir en flott områdebelysning uten blending.

For å kunne nyte utsikten når mørket faller på, var Blocky designdownlight det naturlige valget. Da denne har en nedtrukket kant på 6 cm, minimerer dette blending betraktelig. 

Tips! Ved valg av downlight som utebelysning, velg armaturer med lav blending og lav lysmengde - gjerne med dimmefunksjon. Lik lysmengde kan oppleves forskjellig når det er snø enn på en mørk høstdag.

Produktvalg: 
Arca vegglampe med nedlys eller opp- og nedlys  •  Blocky downlight


Hytte - Hovden

Hytte - Hovden

Produktvalg: Squary downlight


Produkter brukt i prosjektet:


One Soft

Lavtbyggende downlight som kan felles inn i hull fra 68 til 83mm og er perfekt ved utskifting av eldre halogendownlights. Kan monteres direkte i isolasjonen. One Soft har inntrukket lyskilde og dermed lavere blending. LED-lyskilde med reflektor på 36°. 2700K, 3000K eller Dim to Warm (1800K-3000K). Meget god fargegjengivelse (CRI 90). Kommer i fargene hvit, sort og alu. Dimbar med bakkantdimmer. 

One 360

Lavtbyggende downlight som kan felles inn i hull fra 68 til 83mm og er perfekt ved utskifting av eldre halogendownlights. Kan monteres direkte i islolasjonen. Tiltes 30° i alle retninger (360°). LED-lyskilde med reflektor på 36°. 2700K, 3000K eller Dim to Warm (1800K-3000K). Meget god fargegjengivelse (CRI 90). Kommer i fargene hvit, sort og alu. Dimbar med bakkantdimmer. 

SmartOne Zigbee Minidimmer

Mini faseavsnittdimmer basert på den nyeste Zigbee 3.0-protokollen. Dimmer fra 1-100 %. Pushinngang. Kompatibel med de fleste smarthussystemer. Støtter TouchLink-kommunikasjon med Zigbee fjernkontroller og brytere. Liten størrelse, passer i standard veggboks. Justerbart minimum dimmenivå.
S24013
Lagerbeholdning:
Antall på lager:

M-Line Standard

Aluminiumsprofil som gir et jevnt lys med opalt deksel. Leveres også i sort og hvit utførelse som åpner for nye muligheter innen moderne belysning og design. Monteres utenpåliggende eller som innfelt uten kant. Passer som indirekte belysning. Kan leveres med sklisokkel som åpner for kabelføring under LED-stripen (bestilles separat). Innvendig mål: 13 mm. 19 mm ved bruk av sklisokkel.

Blocky designdownlight

Fås i hvit eller sort. Blocky har en markert, nedtrukket kant på 60 mm som gir blendingsreduksjon og karakter. Lyskilden er dypt plassert og er ikke synlig fra sidevinklene. Dette gir en opplevelse av at det er en boks med lys i, ikke en downlight. Blocky gir et kvadratisk lysbilde og vil prege rommet den står i. Med sitt enkle og rene uttrykk passer den inn i de fleste miljø.
Design: Gunnar Fjellestad, GF Design.

Squary designdownlight

Fås i hvit eller sort. Squary er like liten og sterk som Owi, men ikke fullt så rund i kanten. Den er kvadratisk med en skarp, nedtrukket kant som reduserer blending og lysstøy. Squary gir rommet en lun og rolig atmosfære.
Design: Gunnar Fjellestad, GF Design.

Arca veggarmatur

Kubisk dekorativ vegglampe med integrert LED. Kan dimmes med bakkantdimmer. Lysfordeling opp og ned eller kun ned.

Installatør: Stokkeland Elektro AS


Ønsker du å vite mer om prosjektet og belysningsløsningene?
Kontakt oss!